Beginnen met mastodon

In het begin lijkt het hier misschien stil. Maar Mastodon is niet stuk; jouw tijdlijn is leeg omdat je nog niemand volgt. Er is hier geen algoritme dat voor jou kiest wat je ziet en dat automatisch jouw tijdlijn voor je vult. Jíj́ bent hier zelf in controle. Lees op deze pagina hoe je snel aan de slag gaat.

Website of app? 

Je kunt Mastodon gebruiken vanuit de webbrowser (mastodon.nl) of via een app op bijvoorbeeld je telefoon of je tabet. Als je nieuw bent op Mastodon, leer dan eerst de website kennen.

Eerste kennismaking 

Mensen op Mastodon zijn soms net als buren. Je wil graag op een fijne manier met ze omgaan. Ook wil je sommigen best leren kennen. Richt daarom op Mastodon je profiel in, laat zien wie je bent of wil zijn. Plaats een avatar (foto of afbeelding), een stukje over wat je over jezelf kwijt wil (bio); dan zullen mensen je eerder terugvolgen of contact maken.

Tijdlijn 

Als je bent ingelogd op Mastodon, dan zie je je eigen tijdlijn. Dat zijn berichten van de mensen of hashtags(onderwerpen) die je volgt. Omdat je nieuw bent is het er nog leeg. Maar dat kan snel genoeg veranderen!

Bouw je eigen tijdlijn 

Ken je al mensen die je wil toevoegen? Lees hier hoe je dat doet. En je vindt misschien interessante mensen via de openbare tijdlijnen. Dan zie je dat je eigen tijdlijn al niet meer leeg is. Om Mastodon een beetje interessant te maken, is onze tip, is het goed om zeker 50 mensen te volgen, liefst meer. Je zal ook merken dat mensen op Mastodon je vaak terugvolgen, dus als je je profiel gezellig maakt, dan zul je snel meer interactie hebben met anderen.

Neem een kijkje in het account van de mensen die je volgt en interessant vindt en klik op hun naam. Welke mensen volgen zij? Welke mensen volgen (net zoals jij) deze persoon? Lees hún bio en misschien zijn er mensen bij die jij wil gaan volgen. De vrienden van jouw vrienden zijn misschien ook wel jouw vrienden.

Ben je iemand gaan volgen die bij nader inzien toch wel erg veel over de West-Afrikaanse Goliath-kikker praat? Geen probleem, iemand ontvolgen is geen belediging. Dat mag gewoon.

Bekende mensen 

Veel mensen komen naar sociale media om BN’ers of influencers te volgen. Dat kan natuurlijk op Mastodon, maar weet dat veel bekende mensen hier wel een account hebben gemaakt, maar veelal minder actief zijn. We hebben een lijst met mensen die wel actief zijn en volgens ons zeker de moeite van het volgen waard zijn.

Reageren en schrijven 

Ga je ook reageren of berichten schrijven? Houd je dan aan de server regels.

Houd ook rekening met wie jouw bericht allemaal kan zien.

Voel je veilig 

Wat betreft de regels: er zijn servers waar je alles mag zeggen, zelfs als je er mensen mee kwetst. Elke Mastodonserver wisselt in principe met alle servers berichten uit, behalve wanneer een sever is geblokkeerd.

Het kan zijn dat je berichten tegenkomt die kwetsend of bedreigend zijn. Bij mastodon.nl vinden we dat jij je veilig moet kunnen voelen. Je kunt mensen die jou lastigvallen blokkeren of negeren. En je kunt instellen dat jouw posts minder zichtbaar zijn. Alleen mensen die jou volgen zullen ze dan zien.

Je kunt accounts of berichten ook rapporteren. Dan leg je het voor aan ons moderatie-team.

Vind je privacy belangrijk? Kijk dan in de instellingen onder privacy.

Wat kost Mastodon? 

Je vraagt je misschien af wat dat allemaal kost en wie hier geld aan verdient. Het antwoord is dat mastodon.nl geen winstoogmerk heeft. Mastodon.nl wordt in stand gehouden door een stichting met de naam Activityclub. De kosten worden betaald vanuit donaties en sponsoring. Veel van het benodigde werk gebeurt op vrijwillige basis. Dat betekent niet dat er geen kosten zijn, want er zijn ook professionals aan het werk. Maar de totale benodigde opbrengst ligt een stuk lager dan bij platformen die wel winst moeten maken.

Jij mag Mastodon gratis gebruiken. Maar als (ook) jij doneert, dan kunnen we het hier leuker, mooier en interessanter maken. Je bent van harte uitgenodigd om een financiële bijdrage te leveren. Lees meer over onze financiën.

Meer informatie 

Heb je nog vragen? Stuur ons een berichtje via het @support-account van mastodon.nl.